+31 6 42 63 83 33     info@motorjachtverhuurnederland.nl

Vragen en antwoorden


1. Hoeveel personen kunnen maximaal aan boord slapen?
Aan boord kunnen max 6 personen slapen: 4 volwassen en 2 kinderen. Zo is een vaarvakantie niet alleen een optie als u met z’n tweeën wilt genieten van de Friese wateren, maar ook als u met uw gezin, familie of vrienden het water op wilt.

2. Heb je een vaarbewijs nodig voor onze motorjacht?

Voor onze motorboot heeft u geen vaarbewijs nodig. Uiteraard krijgt u uitleg over het betreffende schip en de aanwezige apparatuur. Zo kunt u onbezorgd aan uw vaaravontuur op de Friese wateren beginnen.
De hoofdhuurder van onze motorboot dient wel over voldoende ervaring te beschikken om op veilige wijze ons schip te kunnen besturen en deel te nemen aan het vaarverkeer, dus kennis te hebben van de regels op het water. Heeft u geen ervaring of bent u onzeker over uw kundigheid, dan kunt u op de eerste verhuur dag een schipper inhuren via de organisatie SSH- boating.


3. Wat zijn de kosten van de borg en eindschoonmaak?

Wij vragen een borg van €250,- en € 50,- voor de eindschoonmaak.

4. Zijn er zwemvesten aan boord?

Zwemvesten zijn niet standaard inbegrepen bij de huur van een boot, maar deze kunt u wel bij ons huren. Wij adviseren om kinderen een zwemvest te laten dragen, ook al zijn ze in het bezit van een zwemdiploma.

Kosten huur zwemvest volwassen: 10 euro per week p.p

Kosten huur zwemvest kinderen : 5 euro per week p.p


5. Krijg ik een introductie over de motorboot en uitleg over de aanwezige apparatuur?

Uiteraard krijgt iedereen die een motorboot huurt uitleg over ons schip en de aanwezige apparatuur.


6. Wat is de minimum leeftijd van de hoofdhuurder?
De minimum leeftijd van de hoofdhuurder van onze motorjacht is 18 jaar. Wij verzoeken u uw legitimatiebewijs bij aanvang aan ons te tonen. Voor de Sneekweek en Skûtsjesilen hebben wij extra regels: minimum leeftijd 30 jaar en geen groepen.7. Zijn huisdieren welkom aan boord?
Honden en andere huisdieren zijn niet welkom op ons schip.


8. Zijn er hoofdkussen en dekbedden aanwezig aan boord?
Hoofdkussens en dekbedden zijn aanwezig op ons schip. Bedlinnen, handdoeken en theedoeken dient u zelf mee te nemen.

9. Met een motorboot op vakantie in Friesland met kinderen: wat moet u weten?
Ook voor kinderen is het een bijzondere belevenis om met een motorboot het water op te gaan voor een vaarvakantie.
Wij adviseren om kinderen aan boord altijd een zwemvest te laten dragen, ook als ze al een zwemdiploma hebben. Zo kan het hele gezin onbezorgd genieten van een heerlijke vaarvakantie.

10. Waar kunnen we naartoe varen?
Op de mooie meren in Friesland geniet u van een heerlijke vakantie.
Vanuit Sneek vaart u per motorboot naar het Sneekermeer, het Tjeukemeer, het Pikmeer, het Heegermeer, de Fluessen of het Slotermeer.
Ook de Friese steden Sneek, Bolsward, Leeuwarden, Stavoren en IJlst zijn over het water bereikbaar, allemaal leuke plaatsen om tijdens uw vaarvakantie een dag aan de wal door te brengen.


11. Wat zijn de kosten?

Voor de Tarieven* seizoen 2021 kunt u terecht op de reserveringslink: KLIK HIER.

*Verhuur is EXCL brandstof kosten. Wij rekenen 5 euro brandstof per uur.


12. Vissen: Heb ik een vergunning of vispas nodig?
JA U heeft een visvergunning nodig. Wij mogen de week-vispas ook uitgeven maar hebben een beperkte voorraad . We adviseren u dan ook de pas tijdig bij ons te reserveren.
Wij adviseren om tijdig, vóór je visvakantie een vispas aan te vragen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de site van Sport Visserij Nederland .
Indien je alleen een korte periode wilt sportvissen, dan kun je een weekvergunning aanschaffen. Een weekvergunning, die je dezelfde mogelijkheden biedt als de VISpas, kun je kopen bij de VVVs en de hengelsportzaken in Friesland.

Let op. Friesland heeft de natuur hoog in het vaandel staan en daarom is het niet overal toegestaan om te vissen. Ga dit dus van tevoren goed na voordat je een visstek uitkiest.


13. Mag ik overal vissen in Friesland?
Nee, helaas is dat niet overal toegestaan.
Met haar vele meren en kanalen is Friesland één van de populairste bestemmingen in Nederland om te gaan vissen. Er is ruim 16.000 hectare aan viswater te vinden. Friesland heeft de natuur hoog in het vaandel staan en daarom is het niet overal toegestaan om te vissen. Ga dit dus van tevoren goed na voordat je een visstek uitkiest.

14. Wat doen jullie met mijn persoonsgegevens (AVG)?

Motorjacht Verhuur Nederland (AVG) verklaring:
Vanaf 25 mei 2018, is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De AVG bevat nieuwe privacyregels met als belangrijkste doel uw persoonsgegevens nog beter te beschermen. Op basis daarvan hebben ook wij ons huidige Privacyverklaring aangepast.
Wij gebruiken uw informatie
1. Om uw boeking te registreren en contact met u op te kunnen nemen over uw reservering, afhandeling en u hierover te kunnen bereiken.
2. Voor onze mailinglijst, deze kunnen we gebruiken voor een kerstgroet, andere leuke berichten of aanbiedingen. U kunt u ten alle tijden afmelden van onze nieuwsbrieven. Dit kunt u doen door op de link te klikken in de voettekst van elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt.


15. Waar kan ik een ligplaats vinden?
Er zijn veel ligplaatsen beschikbaar zowel in de natuur, passantenhavens of aan kades in en rondom de steden. Met mooi weer, zonder veel wind, kunt u er ook voor kiezen om te gaan ankeren. Kijk hiervoor a.u.b. naar onze uitleg over 'ankeren' want u mag niet overal ankeren.


16. Ligplaats in de natuur, hoe zit dat?
In de provincie Friesland zijn veel ligplaatsen in de natuur beschikbaar waar u gratis kunt overnachten. Veelal is hiervoor wel een contributie vlag gewenst/vereist van de organisatie met de naam “Marrekrite”. Deze organisatie onderhoudt aanlegplaatsen in Friesland en dekt haar kosten ook uit de verkoop van eigen "Marrekrite"  vlaggen. Wij hebben deze "contributie" vlag die jaarlijks uitkomt al voor u gekocht en deze vlag zit standaard op uw schip. Hiermee kunt u gratis op de “Marrekrite” plekken aanmeren. U kunt zien dat u op een aanlegplaats ligt van “Marrekrite” als het bord van de “Marrekrite” aanwezig is. Het betreft hier vaak een steiger, een aanlegplaats in een vaart, of aan een rand van een meer of aanlegplaatsen in en rond eilanden in de binnenmeren.
Deze gratis ligplaatsen kennen geen voorzieningen zoals douche, toilet of een stroom-oplaadpunt. Wel is er bij de grotere ligplaatsvoorzieningen een afvalcontainer beschikbaar. Let op: u mag vaak geen ligplaats innemen op de plek waar de afvalcontainers staan. Buiten de provincie Friesland is de stichting “Marrekrite” niet actief en gelden er dan ook andere regels.

Steden:
In bijna alle steden die toegankelijk zijn voor de watersport zijn aanleg mogelijkheden gecreëerd voor schepen. Dit kan een ligplaats in een passentenhaven of aan een kade. Kijk voor de exacte ligplaats-locaties op de waterkaart. Deze aanlegplaatsen zijn niet gratis. Er zijn dan meestal wel voorzieningen zoals toilet, douche gelegenheid en een stroompaal beschikbaar. Het innen van liggeld gebeurd door een havenmeester. De tarieven zijn ca. vanaf 1 euro per meter bootlengte, verhoogd met toeristenbelasting en opslagen voor stroomgebruik. Indien u even in een stad aanmeert om, op een officiele ligplaats, boodschappen te doen of te winkelen is er veelal geen liggeld verschuldigd. Het liggeld gaat meestal pas in als u ook besluit te overnachten. Er kunnen op verschilende plaatsen afwijkende regels gelden. Bij de ligplaatsen staan borden waar u het havenkantoor kunt vinden om het liggeld te voldoen en meer informatie in te vinden.


17. Mag ik ook ankeren?
JA. Maar U mag niet overal ankeren. Op de toegestane veilige ankerplekken is het vooral met mooi weer, zonder veel wind, erg leuk om een ankerplaats in te nemen. Aanlegplaatsen en ankerplaatsen zijn aangegeven op de waterkaarten. U moet er vooral op letten dat u geen hinder veroorzaakt. Zo is het niet toegestaan om in vaar geulen te ankeren.

18. Hoe kan ik ankeren?
U kunt ankeren met het anker dat op het schip. Maar doe dit alleen als u weet hoe, waar en onder welke omstandigheden u dat kunt doen. TIP: U kunt er ook voor kiezen om heel eenvoudig te ankeren door gebruik te maken van een ankerboei die op verschillende meren klaar liggen voor gebruik. Deze ankerboei plekken staan op de waterkaart aangegeven.

19. Ankerboei
In de Friese meren zijn op verschillende plekken ankerboeien beschikbaar welke worden beheert door “Marrekrite”. Indien u van deze ankerplaatsen gebruikt maakt hoeft u zelf niet een anker uit te gooien. Lekker handig.  U kunt u schip gewoon vastmaken aan de ankerboei die al klaar ligt. Overnachten aan een ankerboei is ook toegestaan. Kijk hierbij wel goed naar de weersverwachtingen want het is niet prettig met veel wind voor anker te liggen. Zie ook regels om te mogen ankeren.


20. Gebruik maken van het anker op m/s The Blessing van Motorjacht Verhuur Nederland
U kunt er ook voor kiezen om voor anker te gaan met het op de schip aanwezige anker. U moet dan wel vaststellen dat u daar mag ankeren. In het binnenvaartpolitiereglement staan veel wateren waarin in het geheel niet geankerd mag worden behalve natuurlijk in noodgevallen. In vaargeulen mag niet geankerd worden als de scheepvaart wordt belemmerd. Hebt u eenmaal vastgesteld dat u mag ankeren, let dan wel op de diepgang en ruimte rond uw ankerplaats. Als de wind draait moet u voldoende ruimte hebben om ook dan vrij van de wal en optionele ondiepte te blijven liggen. Wilt u voor eigen anker blijven overnachten controleer dan, voor de nacht, goed of de windvoorspelling geen toenemende wind laat zien en of uw anker goed vast zit. Heeft u geen ruime bootervaring, dan raden wij u aan om s ’nachts niet te ankeren.


21. Mag ik overal ankeren?
NEE.
In het binnenvaartpolitiereglement staan veel wateren waarin in het geheel niet geankerd mag worden behalve natuurlijk in noodgevallen. In vaargeulen mag niet geankerd worden als de scheepvaart wordt belemmerd, en ook niet wanneer dat voor het desbetreffende water explicit wordt vermeld in het BPR.

22. Verzekering, eigen risico en borg
Ons schip is uitstekend verzekerd, maar zonder schade varen is beter.
Ons schip is all-risk verzekerd, met een eigen risico van 500 euro. Deze verzekering dekt schade aan de boot, dus niet de eventuele schade aan uw eigendommen. Hiervoor raden wij u aan een reisverzekering af te sluiten.


ANDERE VRAGEN?
Heeft u nog andere vragen over het huren van onze motorboot? Laat het aan ons weten door een bericht te sturen via het contactformulier, we geven er graag antwoord op.